5 korakov za premagovanje strahu pred izpiti

Doživljanje strahu v šolskem okolju je za večino učencev, dijakov in študentov nekaj vsakdanjega. Kontrolne naloge, kolokviji, izpiti in ostala preverjanja znanja, so za marsikoga zelo stresni dogodki. Pred vami je 5 strategij, ki jih lahko uporabite, ko boste naslednič v stresni situaciji.

1.  Bodite pozorni na svoje dihanje

Kadar nas je strah, je naše dihanje običajno bolj plitvo in hitrejše kot takrat, ko smo sproščeni. Z bolj nadzorovanim dihanjem lahko zmanjšamo doživljanje strahu in v telo vrnemo občutke sproščenosti. Strah pred izpiti lahko obvladate z naslednjo tehniko dihanja.

 Vdihnite skozi nos in štejte do 4, svoj dih zadržite med štetjem do 2, nato počasi izdihnite skozi usta in med tem štejte do 4. Tovrstno dihanje ponavljajte, dokler ne boste čutili, da se vaše telo umirja. Poskusite dihati »s trebuhom« in ne »s prsnim košem«. S trebuhom dihate, kadar opazite, da se vam trebuh med dihanjem dviga in spušča.

2. Stran od razrede panike

Verjetno se vsi strinjamo, da je smeh nalezljiv. Med opazovanjem nekoga, ki se na ves glas smeji težko ostanemo ravnodušni. Zelo podobno je s strahom. Sošolci svoj strah kažejo preko svojih obraznih izrazov, telesnih gibov in glasu, kar lahko v vas vzbudi podobne občutke. Pred preverjanjem znanja si vzemite nekaj prostora zase in se oddaljite od »skupinske panike«, ki vlada v razredu. Komentarji sošolcev vas lahko hitro spomnijo na vse stvari, ki jih še ne znate, zaradi česar boste začeli dvomiti v svoje znanje. Ta čas raje porabite za doseganje sproščenosti.

3. Poglejte širšo sliko 

Kadar nas je strah, običajno na stvari gledamo zelo črno-belo, osredotočamo se na negativne vidike situacije in precenjujemo težo negativni posledic. Strah pred izpiti povzroči, da se nam posledice neuspeha zdijo večje, kot so v resnici. Če pomislimo za nazaj, se običajno stvari ne odvijejo na tako negativen način, kot smo to predvidevali v trenutkih strahu.

Ko opazite, da vas je strah, poskusite z razumom ovrednotiti svoje misli. Vprašajte se na primer »kaj je najhujše, kar se mi lahko zgodi?«. Verjetno boste ugotovili, da ne bo »konec sveta«, če vam ne uspe.

4. Pripravite se 

Pred preverjanjem znanja si vzemite dovolj časa za učenje. Bolje kot ste pripravljeni, večja je verjetnost, da boste pri nalogi uspešni in običajno boste zaradi tega imeli manj razlogov za strah. Če je mogoče, si naredite načrt učenja. Preglejte obseg snovi in jo razporedite po dnevih učenja. Pri tem ne pozabite na čas za ponavljanje snovi in na počitek.

5. Poskrbite zase

Kljub šolskim obveznostim ne pozabite poskrbeti zase. Poskusite se redno gibati, saj gibanje zelo učinkovito zmanjšuje stres. Poskrbite, da boste dovolj spali, saj je spanje povezano z uravnavanjem počutja, s pozornostjo, učenjem in s spominom. Izogibajte se pretiranemu pitju kave ali energijskih pijač. Te namreč lahko vplivajo na vaš ritem spanja in lahko, zaradi svojega delovanja na avtonomni živčni sistem,  povečajo občutke tesnobnosti. 

Srečno 🙂 

Shopping Cart