Kako izbrati pravega terapevta

Izbira pravega terapevta je zelo pomembna, saj le strokovna uporaba hipnoze vodi do želenih rezultatov, brez neželenih učinkov.

V Sloveniji je ljudi, ki se ukvarjajo s hipnozo veliko. Na žalost jih veliko (velika večina), za delo s hipnozo ni ustrezno usposobljena.

Ko izbirate terapevta, je dobro vedeti naslednje. Hipnoza je tehnika, ki jo uporabljamo za odpravljanje in lajšanje psiholoških in fizičnih težav oziroma za večanje posameznikovih potencialov. Da to lahko delamo uspešno in strokovno, potrebujemo temeljito razumevanje človekovih duševnih procesov. Takšno razumevanje lahko dobimo le s formalno izobrazbo s takšnega področja.

Hipnozo lahko primerjamo z orodjem, na primer s kirurškim skalpelom. Hipnoza ne zdravi. Tako kot ne zdravi kirurški skalpel. Le usposobljen kirurg lahko s svojim znanjem skalpel uporabi za odpravljanje težav. Če bi ti poskusil laik bi bili rezultati precej drugačni. Ravno tako lahko le  strokovno usposobljen terapevt uporabi hipnozo na varen in učinkovit način.

Nihče na operacijo ne hodi k kirurgu samouku, žal pa se mnogo ljudi (pogosto zaradi pomanjkanja informacij) odloči za terapevta samouka.

Ko se odločate za terapevta bodite pozorni na: 

Njegovo/njeno formalno izobrazbo: Če gre za psihološki problem naj bo terapevt psiholog. Če gre za telesni problem, naj bo terapevt zdravnik.

Pogosto terapevti brez formalne izobrazbe na svojih spletnih straneh ne navajajo svojih nazivov (preverite sami). Pogosto gre za samooklicane “strokovnjake” ali pri nas celo “mojstre” hipnoze. Naj vas dr. pred imenom ne zavede. Doktorat iz na primer elektrotehnike ne pomeni strokovne podlage za uporabo hipnoze.

Diplomo iz hipnoterapije: Pri nas obstaja vrsta društev in posameznikov, ki ponujajo šolanje za hipoterapevta. Diplomo lahko brez težav pridobijo tudi laiki (posamezniki nimajo primerne formalne izobrazbe). Izjema je Društvo za medicinsko hipnozo Slovenije, ki izobražuje terapevte medicinske hipnoze in laikom ne omogoča izobraževanja.

 

Share on Facebook